BÁNTÁS NÉLKÜL

Téged bántottak, amikor iskolába jártál? Tanár? Diáktársak?Valaki más?

Tudtad, hogy erre a kérdésre az emberek 89,5 százaléka IGEN-nel válaszol?

A bántalmazott szülő gyakran maga is bántóvá válik.

A gyerekek is tudnak kegyetlenek lenni egymással.

A tekintélyelvű viselkedés mögött is állhat egy olyan kisebbrendűségi érzés, amit még egy gyermekkori leértékelés alakított ki a személyben.

"Nézz már magadra! Nem hiszem el, hogy nem látod azt, amit én! Nézel Te tükörbe?!" , "Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz, de...", "Ha nem adod ide az uzsonnád mindennap, a kövér Takács egy füttyentésemre eltöri a karodat!" , "Biztos, hogy átgondoltad te ezt a nyelvvizsgát? A kiejtésed mindenesetre borzalmas..." , "Kislányom az agyamra mész ezzel a vernyákolással! Miért is nem választottad inkább a zongorát?!" , "Pfúj! Én nem ülök mellé! Mindenki azt mondja, hogy tetves! Biztos büdös is!" , "Nem fog menni. Majd meglátod. Én megmondtam."

Nagyon sokunkat ért bántás az iskola falai között. Emiatt akár élethosszig tartó sérüléseket is hordozhatunk. Szülőként persze szeretnénk megóvni ettől a gyerekeinket, de saját gyerekkori sérelmeinkkel alig foglalkozunk. Holott gyakran az, amitől a gyerekeinket féltjük, saját rossz tapasztalatainkból táplálkozik. (A bántott gyerekek szülei sok esetben maguk is bántalmazottak voltak.)

Gondoltál már arra, hogy jó lenne végleg feldolgozni ezeket a sérelmeket?

Van egy tanulócsoportunk. Olyan gyerekekből nőtte ki magát egy kis "magánsulivá", akik már nem bírták tovább az iskolai atrocitásokat, kiiratkoztak, magántanulóvá váltak és a segítségünket kérték a vizsgákra való felkészülésben. A közel nyolc éve 4-5 gyerekből fejlődő csoportban ma már 96 gyermek tanul - bántásmentes környezetben. 

SEGÍTÜNK A GYERMEKEDNEK

Ma még csak közel száz gyermek tapasztalhatja meg tanulócsoportunkban azt, hogy mit jelent szabadon létezni, gondolkodni, kommunikálni. 

Segítségeddel - és más, hasonló gondolkodású szülő, felnőtt segítségével - hamarosan létrehozunk egy olyan, államilag elismert tanintézményt, ahol sok százan, később újabb tagiskolákban akár több ezren is tanulhatnak majd biztonságos, leértékelésektől és bántásoktól mentes környezetben.